En  del af dagen i går brugte jeg  på ansigternes første lysning, og på at få overgangen mellem lysningen og skyggen så glidende som mulig. Det drejer sig specielt om overgangen på den “store” kind… Det er ikke helt ligetil.  Ofte må jeg ty til at arbejde “baglæns”, dvs. at jeg lægger en tynd farve af grundfarven ind over lysningen eller blander de to farver for ikke at få en for skarp kant.  Hvis man ikke er vant til at arbejde i ægtempera, kan man sikkert ikke forstå at dette skulle volde besvær overhovedet.  Det er meget enklere hvis man bruger akrylfarver eller oliemaling har jeg ladet mig fortælle.  Det er også enklere hvis man bruger lim (som er meget brugt i Grækenland) som bindemiddel i temperafargerne end æg. Men jeg foretrækker altså at arbejde i ægtempera. Så det er en fin udfordring!

Anne

 

På billedet til venstre har jeg også lagt den første lysning på barnets hår, en lysere brun farve i felter som ikke rører hinanden, og som danner krøller eller bølger.  Det ligner ikke rigtigt naturligt hår, men sådan ser ikonhår nu en gang ud (med variationer).

I Marias ansigt er her lagt 1. lysning, kindrødt (som er arbejdet ind i førte lysning, og der er også lagt lysning nr. 2. Nr. 2 lysning er en ganske lille smule lysere end nr. 1, sådan at man får en næsten glidende overgang mellem farverne.

 

 

På det sidste foto har jeg lagt lysning nr. 3 og til sidst  højlys, med en næsten helt hvid farve.  Jeg bruger altid zinkhvid til lysninger, den er lettere at styre end titatiumhvid som er helt opaque (dækkende).

Maria Eleousa sidste lysning

Nu genstår nogle små detaljer omkring øjnene og hænderne, der skal laves ramme og lægges guld på.  Til sidst kommer inskriptionerne på.

Så der er heldigvis en hel del arbejde tilbage.  I dag har jeg ikke arbejdet alene.  Jeg har haft besøg af Dorte, som manglede lidt i at gøre sin første ikon helt færdig. Det har været dejligt at være to i atelieret!


0 Kommentarer

Skriv et svar

Profilbillede pladsholder

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *