Ikonkursus med George Kordis – ærkeenglen Gabriel

Fra den 14. til 16. november vil Dr. George Kordis undervise i ikonografi i Galleri St. Helene.

NATIVITY-1251x1500.jpg

  Kursets titel: Ærkeenglen Gabriels Ansigt

Kurset introducerer deltageren i teori og praksis i kunsten at male ikoner i følge den byzantinske tradition.  Kursets hovedfokus er at introducere deltagerne til den traditionelle process det er at male en ikon ved brug af æg tempera teknikken.

Deltagerne vil følge hele processen når George Kordis maler  og og så selv male den samme ikon (ærkeengel Gabriels ansigt)på dette 3-dages kursus.

Dag 1:  Introduktion.  Byzantinsk ikonografi, idealer og principper.  Byzantinsk maleri som et system.  Tegne hovedet til Ærkeenglen Gabriel.

Step 1: Proplasmos (grundhud), Tøj og hår.

Dag 2: Deltageren arbejder videre med ikonen. De forskellige toner af hud.

Dag 3:  De sidste detaljer.  Inskriptioner. Afsluttende diskussion, svar på spørgsmål.

Dr. George Kordis beskriver smukt hvordan han ser sin måde at male på:

Through rhythm, as understood by Greek-Byzantine tradition, the image becomes a manifestation of a state of love, and a peaceful time-place on earth. Whatever, is depicted through rhythm is transformed into a new reality and manifests the desire of a new world where conflicts and hate are replaced with love and peace.
This ‘consoling realism’ characterises my painting and focuses on expressing the needs of contemporary people for who are tortured by the void of relationships and the abyss of darkness. I work and create to present a consoling picture of communion and love needed by people today.

Vi er nu så helt utroligt heldige at få besøg af denne fantastiske ikonograf og maler.

Kurset koster kr. 2500.  Der er pt. kun 2 pladser tibage.

 

Besøg George Kordis hjemmeside her: http://kordis.gallery/

 

 

Fra stormende regn til vindstille og sol fra en skyfri himmel. MYKINES

Vejret var færøskt onsdag morgen. Regn og tiltagende vind fra morgenkvisten.

Papkasser med mad til 8 personer, ikonplader, kufferter og diverse, jo det fyldte godt. Når helikopteren skulle lastes mente de ikke vi kunne få det hele med, det så også umuligt ud.

Så det mest nødvendige blev lastet først, meget omhyggeligt. Det kan de bare de gutter! Utroligt nok – ALT kom med!

Vi lignede meget våde katte når vi steg ombord i en ny, flot helikopter, og vi havde en super fin tur ud til øen. Det tager kun 8 minutter derud. Men selv i så megen vind var det altså en super fin tur, hurra, jeg er slet ikke bange for st flyve i helikopter!

Det var nærmest svært at stå fast på landingspladsen – og piskende regn. Inden alt var rullet i trillebør op til de to huse, lignede vi druknede katte, men vi var fremme! Kl. var kun lidt i tolv når vi var færdige med at pakke ud, så jeg gik ned til skolen for at kikke lidt på undervisningslokalet, husets eneste rum. Her var 6 dobbelte pulte, som i min barndoms skole, og dem bruger vi,

Vi malede nogle timer den første eftermiddag, mens vinden stilnede og solen kom frem.

Efter aftensmaden, som blev indtaget i Marits hus, gik vi i stilhed op til toppen for 15 minutters stille meditation og for at se solnedgangen.

En smuk afslutning på kursets første dag!

Her er godt at være.

💖

Velkommen Maria Magdalena

Uden noget forlæg, går jeg bare i gang. Først øjne, næse og mund. Hun viser selv hvordan hun ser ud…

Når det er på plads så er det ansigtets facon… med helt forsigtige, tynde, transparente lag af hud toner hun langsomt frem.

Min kære Maria Magdalena. Stærk og smuk.

Hun gør mig godt – hun gør mig glad!

img_0973

Dagens frembringelse.

Nu vil jeg pakke sammen -og holde “fri”!

God weekend til dig!

Snart rejseklar

Endelig kom tiden – jeg skal pakke, for at rejse til Færøerne.

Forgyldningseksperten rejser i dag hjem til Moskva, og nu skal jeg bruge de næste dage på at pakke mit “værksted” ned. Der er mange småting at huske på!

Nu er noget af det vigtigste klaret, to skrin med temperafarver er fyldt. Alle ikonplader er sendt i forvejen.

De to ikoner, som deltagerne kan vælge mellem, er slutbehandlet så de er klare til rejsen.

Der skal nu printes kompendier til alle (7) deltagere, og printes en kopi af ikonerne i den korrekte størrelse.

Så nu tror jeg at jeg tager hjem, og arbejder videre!

Forgylderkursus – bestået?

I går var vor sidste dag på forgylderkurset med Oksana.  Det har selvfølgeligt været meget lærerigt – og svært.

Guld er ikke nemt at arbejde med – specielt ikke løst guld.  Men jeg synes vi alle blev forholdsvis gode til at holde vejret, og behandle vort løse guld.  Det er ikke nemt at beskære guldet.  Vi brugte en skalpel til det.  I fremtiden vil jeg nok bruge en rigtig kniv beregnet til dette formål, og skære guldet på min pude af skind.

Dag nr. 2+3 blev brugt til at lave ornamenter i boloen, (rødt lag af fint ler blandet med lim og vand) og til at lægge guld på samt præge i ornamentet og polere de udvalgte steder.

I går blev den sidste plade forgyldt, jeg valgte at den skulle poleres til “spejleffekt”.  ALT, siger jeg, absolut alt kan ses igennem de dobbelt lag guld vi lagde på.  Jeg er ikke helt tilfreds med mit guld, men det kan nok gå an… Ærkeenglen Michael skal males på denne plade.

 

På min første plade var St. Nicolaus placeret, men jeg har valgt ikke at male ham på denne fine plade, men i stedet for vil jeg give Maria Magdalena denne min første vandforgyldte plade med ornamenter og punsling.

maria magdalenaornamenter.JPG
Maria Magdalena in progres

Jeg glæder mig til at arbejde videre på denne udgave af Maria Magdalena….

Gilding course

This was the first day of our gilding course here in Tisvildeleje with our russian instructor Oksana Stanovskaya.  We are 6 participants, coming from The Netherlands, Norway and Denmark.

forste lag bolo
First layer of bolo after engraving

This first part of the day we learnt about the theoretical parts of the gilding, and after lunch, we each had a small board for practicing engraving in the gesso, applying bolo and finally applying the gold for matte finish.

siste lag bolo.JPG
Final layer of bolo and after sanding

Applying the loose gold leaves is never easy.  I used my homemade squirrel brush, but it turned out – it was far from perfect.  Here is my result:

indgravering efter guldet.JPG
Far, far from perfect, thank heavens this is just a small board for practising!

Tomorrow is another day.

Maria Eleousa – last day

Today was the day when my latest icon was finished.

The inscriptions, small repairs and tiny correction were made today.

Now it will dry for some months, before varnishing…

Until then, I enjoy this icon, the first I have gilded with white gold, sinaitic style, certainly not the last!

This icon will be used for teaching, on my next course in iconpainting on the beautiful Faroe island of Mykines, end of this month.

Maria Eleousa dag 6

Denne søndag holdt jeg en miniworkshop – og der blev heldigvis også tid til at arbejde lidt videre på min egen ikon, som er tænkt som forlæg til vinterens kurser i ikonmaling.

Jeg startede dagen med at lægge guld på min ikon.  Denne gang havde jeg valgt at lægge hvidguld på, jeg synes det ville passe så godt til ikonens farver.dag5 4

Der er kommet et lyserødt skær over ikonen, det er min egen bluse som giver genskin…

Jeg har igen prøvet mig med at lave CD effekt på guldet, så kom det til at se sådan ud:

dag5 5

 

Indramningen volder mig ofte lidt besvær, denne gang har jeg fundet frem til en mørk syrenfarve, blågrålilla…  Det ser ofte godt ud når man ikke helt er klar over hvilken farve man har med at gøre.

Her ser rammen lidt mørkere ud end den er i virkeligheden.

 

dag5 3

Der er stadig en hel del arbejde tilbage.  Der skal laves inskriptioner og roser på Marias maforion. Og overgangen mellem Maria og guld skal trækkes op så det står knivskarpt.

Men SÅ nærmer det sig også afslutningen.

På miniworkshoppen blev en ny Maria Eleousa færdig, og en Kristus Pantokrator nærmer sig sin afslutning.  Tak for en dejlig dag!

 

 

 

Maria til undervisning dag 4 og 5

En  del af dagen i går brugte jeg  på ansigternes første lysning, og på at få overgangen mellem lysningen og skyggen så glidende som mulig. Det drejer sig specielt om overgangen på den “store” kind… Det er ikke helt ligetil.  Ofte må jeg ty til at arbejde “baglæns”, dvs. at jeg lægger en tynd farve af grundfarven ind over lysningen eller blander de to farver for ikke at få en for skarp kant.  Hvis man ikke er vant til at arbejde i ægtempera, kan man sikkert ikke forstå at dette skulle volde besvær overhovedet.  Det er meget enklere hvis man bruger akrylfarver eller oliemaling har jeg ladet mig fortælle.  Det er også enklere hvis man bruger lim (som er meget brugt i Grækenland) som bindemiddel i temperafargerne end æg. Men jeg foretrækker altså at arbejde i ægtempera. Så det er en fin udfordring!

Anne

 

På billedet til venstre har jeg også lagt den første lysning på barnets hår, en lysere brun farve i felter som ikke rører hinanden, og som danner krøller eller bølger.  Det ligner ikke rigtigt naturligt hår, men sådan ser ikonhår nu en gang ud (med variationer).

I Marias ansigt er her lagt 1. lysning, kindrødt (som er arbejdet ind i førte lysning, og der er også lagt lysning nr. 2. Nr. 2 lysning er en ganske lille smule lysere end nr. 1, sådan at man får en næsten glidende overgang mellem farverne.

 

 

På det sidste foto har jeg lagt lysning nr. 3 og til sidst  højlys, med en næsten helt hvid farve.  Jeg bruger altid zinkhvid til lysninger, den er lettere at styre end titatiumhvid som er helt opaque (dækkende).

Maria Eleousa sidste lysning

Nu genstår nogle små detaljer omkring øjnene og hænderne, der skal laves ramme og lægges guld på.  Til sidst kommer inskriptionerne på.

Så der er heldigvis en hel del arbejde tilbage.  I dag har jeg ikke arbejdet alene.  Jeg har haft besøg af Dorte, som manglede lidt i at gøre sin første ikon helt færdig. Det har været dejligt at være to i atelieret!